אבחון דמנציה

דמנציה היא אחת מהתסמונות המוכרות והקשות ביותר שיש, ולצערנו עדיין אין לה פתרון. עם זאת, יש מבוגרים רבים שיכולים לחיות חיים ארוכים מאוד חרף הדמנציה וזאת הודות למניעת ההידרדרות בכמה שיטות. הבעיה הגדולה היא שלעתים מתגלה הדמנציה מאוחר מידי, וזה הזמן להרחיב על כך.

עד כמה חשוב אבחון דמנציה?

לפני שנתחיל להסביר על הדרך לאבחון וגם טיפול בדמנציה חשוב להכיר את המחלה וכיצד היא פוגעת במטופל. דמנציה היא למעשה תסמונת שמאופיינת בעיקר בשכחה אך עם הזמן הירידה במצב הקוגניטיבי של המטופל יכולה לפגוע גם בשגרת החיים שלו ואפילו בפעולות בסיסיות. תסמונת זו שכיחה מאוד בקרב האוכלוסייה בעיקר בגיל מבוגר, והאחוזים רק עולים עם התקדמות השנים. הבעיה בדמנציה היא שאין לה תרופה וגם אין דרך לעצור את ההידרדרות אלא רק להאט אותה, ולכן ככל שהאבחון יתבצע בשלב מוקדם יותר כך יהיה ניתן להאט אותה יותר.

גילוי הסימנים הראשונים

כדי לגלות דמנציה יש צורך להיות ערניים מאוד כי לעתים חלק מהסימנים המובהקים ביותר אינם כל כך בולטים. רק אחרי הופעת הסימנים הללו בכלל מתחיל להיות חשד כי יש למטופל דמנציה וככל שהאבחון הראשוני הזה יתבצע בשלב מאוחר יותר כך המצב שלו יהיה רע יותר. אם יש לכם קרוב משפחה מעל גיל 60 והוא מתחיל לשכוח כל מיני דברים שאמרתם לו, הוא לא זוכר דברים די בסיסיים שהוא אמור לזכור או שהוא פשוט מתנהג בצורה מוזרה, אתם חייבים להמשיך לשים לב לכך עד אשר תפנו אותו לאבחון. אל תחששו, עדיף שתחשדו לשווא מאשר שתגלו שטעיתם וכבר מאוחר מידי.

מי יכול לאבחן דמנציה?

למי בכלל אפשר לשלוח את בן המשפחה שלנו לאבחון מקצועי? רק רופא גריאטר מקצועי ומומחה יוכל לדעת האם יש לו דמנציה או לא. לא כל אחד ששוכח מעט פרטים מיד יאובחן כחולה דמנציה אלא יש צורך להבין לעומק מה מצבו ומה הוא מסוגל. יכול להיות שהמצב שלו יהיה הרבה יותר טוב משנדמה, ואולי הוא יהיה טוב למרות שהתגלתה אצלו דמנציה. אם גילו את הדמנציה בשלב מוקדם יחסית בסופו של דבר אפשר למנוע את ההידרדרות בצורה יעילה במיוחד אך יש חשיבות גם לשיתוף הפעולה של המטופל, לרצינות שלכם וכמובן למקצועיות של הרופא.

שיחה קצרה עם המטופל

כאשר תגיעו לשלב הראשוני, לשיחה עם הרופא בגין החשד שיש לכם, הוא ינהל עם המטופל החשוד שיחה קצרצרה.  במהלך השיחה הוא ישים לב האם הוא זוכר פרטים שנאמרו במהלך השיחה או לא וכך הוא יקבל מושג טוב יותר מה יש לו. יכול להיות שהוא יזהה שיש ירידה תפקודית קלה בזיכרון ותו לא, ולכן לא בטוח שזו דמנציה שהפגיעה הקוגניטיבית שלה הרבה יותר עמוקה. יכול להיות שהליקוי יהיה מינימלי מאוד ועדיין לא יוגדר כדמנציה אלא כירידה קוגניטיבית קלה, שיש לה השלכות אחרות על חייו של המטופל, על הפיצויים שמגיעים לו, על השגרה שהוא צריך לעבור ועל התרופות שייטול.

ביצוע מבחנים קוגניטיביים

במהלך השיחה הראשונית עם הרופא, הרופא יכול לזהות האם יש מגמה כלשהי בהידרדרות. הוא ישאל את עצמו האם יש הידרדרות הדרגתית כבר כמה חודשים, האם הוא מרגיש שמשהו שונה, האם יש לו בעיות רפואיות אחרות וכמובן מה בני המשפחה שלו אומרים עליו ועל שגרת חייו במבט מן הצד. יחד עם זאת, אי אפשר לבדוק בצורה מקצועית ומדויקת בלי מבחנים קוגניטיביים והם יהיו השלב הבא בהתאם לחשד של הרופא. מבחנים אלו כדוגמת MMSE  יכולים להיות הקובעים הכי טובים מה בדיוק יש למטופל, כאשר המטרה שלהן היא לעבו תאו להקטין את החשד.

 

כתיבת תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.