מאניה דפרסיה – מה זה?

מאניה דפרסיה היא הפרעה נפשית אשר מאובחנת אצל 1%-3% מקרב האוכלוסייה. כיצד מאבחנים מאניה דפרסיה וכיצד מטפלים? להלן המדריך המלא.

מאניה דיפרסיה – מה זה?

מאניה דפרסיה (מוכרת יותר כהפרעה דו קוטבית) היא הפרעה נפשית אשר מאובחנת אצל 1%-3% מהאוכלוסייה, והיא מתאפיינת בשינויים חדים במצב הרוח אשר כוללים דפוסי התנהגות חריגים. כך לדוגמא, הסובלים ממאניה מפתחים דימוי עצמי גבוה, מצב רוח מרומם ותחושת אושר בלתי נתפסת, פעלתנות יתר, חיבור רוחני עמוק ובמצב הדיפרסי של המחלה מדובר בדפוסי התנהגות קיצונים הכוללים עצבנות, חשיבה מהירה ולא קוהרנטית, חרדה קיומית, עצבות נטייה לבזבוז כספים באופן בלתי מבוקר, יצר מיני מוגבר ועוד. מדובר במחלת נפש אשר איננה זהה בתסמינים, ולכן חשוב מאוד במידה ואתם או בן משפחתכם סובלים מהפרעות משמעותיות במצב הרוח, לפנות לאבחון אצל פסיכיאטר בכדי לבדוק האם אכן מדובר במאניה דיפרסיה, וזאת בכדי לקבל טיפול מקיף, כפי שנרחיב בהמשך המאמר.

האם המאניה דפרסיה יכולה להחריף עם הזמן?

במידה ומאניה דפרסיה איננה מאובחנת ומטופלת, יכולים להתרחש מצבים קיצוניים אשר כוללים מחשבות אובדניות ואי חיבור למציאות. למעשה, ההחרפה במחלה עשויה להתרחש גם שנים לאחר מכן, ולכן חשוב לפנות לטיפול בשל העובדה כי הסובל ממאניה דפרסיה עשוי לפגוע בעצמו או בבני משפחתו, כתוצאה ישירה ממחשבותיו ותחושתו אשר הן בלתי נשלטות. כך לדוגמא, ניתן לראות כי במקרי אלימות קשים בתוך המשפחה אובחן התוקף כסובל ממאניה דיפרסיה, אולם לאור העובדה כי לא זכה לטיפול המחשבות החריפו עד לכדי רצון ממשי לפגיעה, כחלק מחשיבה מעוותת אשר כוללת דפוסי התנהגות אגרסיביים ואלימים הנובעים מתוך ראשו בלבד, ומנותקים לחלוטין מהמציאות. עם זאת, ישנם מצבי של מאניה דפרסיה אשר היא בשלבים מוקדמים מאוד ולכן מדובר במחלת נפש שכיחה אשר בטיפול נכון יכולה להיות נשלטת ולהחזיר את המטופל לחיים שגרתיים לחלוטין.

כיצד מאבחנים מאניה דפרסיה?

אבחון של מאניה דפרסיה מתבצע באמצעות פסיכיאטר, לרוב במספר מפגשים. חשוב לציין כי ישנם סוגים שונים של מאניה דפרסיה ולכן על הפסיכיאטר לבצע אבחנה מדויקת לגבי סוג המאניה, ודרכי הטיפול אשר כוללים טיפול תרופתי וכן טיפול פסיכולוגי מקיף. לעיתים לא מדובר רק בהפרעה אחת (הפרעה דו קוטבית) אלא במחלות נפש נוספות אשר עשויות להתגלות בעת האבחון, ולכן קבלת האבחון הוא חיוני מאוד לצורך בנייה של תוכנית טיפול מקיפה. במקרים בהם המאניה דפרסיה אובחנה כמסכנת את המטופל או את בני משפחתו, ייתכן צורך באשפוז כפוי או מרצון, לצורך קבלת טיפול מיידי.

כיצד מטפלים במאניה דפרסיה?

טיפול במאניה דפרסיה מתבסס לרוב על תרופות מרשם הכוללות ליטום, דפלפט, למיקטל לצורך ייצוב מצב הרוח, הלדול ואבילפיי וכן תרופות נוספות לצורך מניעת פסיכוזה וכן תרופות הרגעה. מעבר לפן התרופתי, חשוב לקבל טיפול פסיכולוגי אשר נעשה באמצעות מטפלים מוסמכים, וזאת לאור העובדה כי לא ניתן להעלים את המאניה דיפרסיה והיא לרוב מלווה למשך שארית החיים. משום כך, קבלת טיפול אשר נועד לעזור לסובלים מהמחלה יאפשר להם לנהל שגרת חיים נורמטיבית, ובאופן כזה אשר מאפשר לשלוט במחלה מבלי לסבול מהתפרצויות נוספות.

כתיבת תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.